maanantai 18. helmikuuta 2013

Ruokavalio ja syöpä








Richard Béliveau ja Denis Gingras: Ruokavalio ja syöpä (alkuteos Les aliments contre le cancer)

Syöpätutkijoiden koostama kirja ravintoaineiden vaikutuksesta erityyppisten syöpien kehittymiseen.

Opus on kansantajuisesti kirjoitettu, mutta kemistiä siinä kiinnostaa myös se, että syövän kannalta merkitykselliset yhdisteet eri ruoka-aineissa on tunnistettu ja niiden rakenteet sekä vaikutusmekanismit on selvitetty. Mikä ilahduttavinta, monet ruoka-aineet myös suojaavat syövältä, joten kirja ei pelkästään kehota välttämään jotakin vaan päinvastoin ohjaa syömään oikein – siis syövän ehkäisyn näkökulmasta.

Samoilta tekijöiltä on aiheeseen liittyen ilmestynyt myös varsinainen keittokirja, Terveyskeittokirja (alkuteos Cuisiner avec les aliments contre le cancer), joka valitettavasti ainakin suomenkielisenä versiona on kustantajalta loppu, eikä sitä ilmeisesti enää voi ostaa. Kirjastosta sitä sen sijaan löytyy.








Ehdin jo kokeilla Bengalinhärkää, josta sanotaan näin: ”Tämä ruokalaji on erityisen herkullista tuoksuvan basmatiriisin kera. Sen makujen rikkaus johdattaa pöytävieraat lähelle nirvanaa.” 

Tässä resepti, 6 annosta:

runsas ½ dl oliiviöljyä
vajaa ¾ kg vähärasvaista naudanjauhelihaa
4 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1 rkl curryjauhetta
1 tl kurkumaa
1 rkl jauhoja
2 tl suolaa
myllystä rouhittua pippuria
½ tl jauhettua kardemummaa
1 lihaliemikuutio
3 ¾ dl vettä
runsas ½ dl viinietikkaa
1 ½ dl rusinoita
½ dl pinjansiemeniä
1 dl kuorittuja pistaasipähkinöitä
375 g maustamatonta jogurttia tai kefiiriä

Kuumenna öljy padassa. Paista jauheliha ja nosta kulhoon odottamaan.

Kypsennä samassa öljyssä ohuiksi renkaiksi viipaloituja sipuleita ja hienonnettua valkosipulia 20 minuuttia (mikron avulla tämä käy nopeammin, huom.). Lisää curyy ja kurkuma ja paista kevyesti 2 minuuttia.

Sekoita joukkoon jauhot ja suola. Pippuroi runsaalla kädellä.

Lisää kardemumma, muserrettu lihaliemikuutio, vesi, etikka, rusinat ja liha. Sekoita hyvin ja hauduta kannen alla 20 minuuttia. Lisää pinjansiemenet ja pistaasipähkinät.

Annostele lautasille ja lisää jokaiseen annokseen 4 rkl jogurttia.

*
Nirvanasta en osaa sanoa, mutta maukasta tämä oli. Tosin tein sen ilman pistaasipähkinöitä, koska niitä ei löytynyt lähikaupasta eikä Stockmannilta. Jogurtti on ehdottoman tärkeä (käytin Valion Bulgarialaista): se sitoo maut ja pyöristää ne lempeiksi. Samalla se antaa ruokaan kosteutta ja täyteläisyyttä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi! Jokainen ilahduttaa.